Tiktok

Prednosti i opasnosti TikToka

TikTok (u početku se aplikacija zvala musical.ly). Znamo da je aplikacija najpopularnija među djecom i tinejdžerima. U ovom trenutku nailazimo na neke probleme koje ćemo iznijeti u nastavku, no krenimo redom.

Kako funkcionira TikTok?

Korisnici TikToka snimaju i objavljuju kratke videozapise od 15 sekundi. Često koriste glazbenu podlogu, vizualne efekte i tako stvaraju kratke kućne videozapise. Uglavnom su to imitacije pjevanja , plesanja, raznih izazova i šala koje proizlaze iz dosade ili želje da se istaknu.

Korisnici također međusobno komuniciraju, snimaju duete, šalju videozapise ili pregledavaju javno objavljene videozapise drugih, tijekom prijenosa uživo ili među najpopularnijim videozapisima. Ako korisnik javno objavi svoj video, drugi ga mogu uređivati, podijeliti ili komentirati. Postavke privatnosti određuju tko će moći vidjeti snimku i tko će moći reagirati na istu.

Dobre strane TikTok-a

Aplikacija definitivno potiče kreativno izražavanje. Omogućuje komunikaciju s drugim korisnicima i tako gradi zajednicu.

TikTok se u početku spominjao kao nova i bezazlena aplikacija koja predstavlja jednostavan, razigran i bezazlen kontrast postojećim platformama. Umjesto ratova riječi na Twitteru, algoritama neprijateljskog i opasnog sadržaja  YouTube algoritma, te obmanama i lažnim vijestima na Facebooku, TikTok je nudio samo glazbu i šale. Tamna strana TikToka ubrzo je izašla na vidjelo.

Opasnosti TikToka

1. Sadržaj za odrasle

Sadržaj je ponekad neprikladan za djecu. Medijski izvještaji objavili su samoozljeđivanje, droge, alkohol, izričite aluzije na seksualnost, vulgarne tekstove i opasna ponašanja.

U mnogim videozapisima djeca oponašaju pjevanje tekstova i kretanje odraslih glazbenih izvođača koji otvoreno promoviraju seksualnost.

2. Nasilje

Uznemiravanje u komentarima i snimanje parodija dva su oblika nasilja na TikTok-u, kojima uznemiravač pokušava osramotiti i isprovocirati svoju žrtvu.

3. Samoozljeđivanje

Mnogi hashtagovi koji su doveli do videozapisa o samoozljeđivanju već su povučeni, ali novi se pojavljuju svaki dan. Pored takvih videozapisa, u komentarima među korisnicima pojavljuju se i komentatori koji se samoozljeđuju.

4. Odrasli grabežljivci i obmane

Prijenos uživo omogućuje komentare uživo, što može rezultirati neprimjerenim komentarima i pozivnicama za chat, pa se streaming ne preporučuje. Uvjeti korištenja TikToka zabranjuju uznemiravanje maloljetnih korisnika, pa čak i prijete prijavom ili kaznenim progonom, ali mnogo je puta dokazano da TikTok nije najučinkovitiji u uklanjanju neprimjerenih poruka.

Kako osigurati sigurnije okruženje na TikTok-u?

Evo nekoliko savjeta:

  • Razgovarajte s djetetom o trenutnim aplikacijama i njihovim opasnostima.
  • U postavkama privatnosti navedite da profil bude privatan. (“Privatnost i sigurnost” -> aktiviraj “Privatni račun”).
  • U postavkama privatnosti navedite tko može privatno komunicirati s djetetom. Imajte na umu da možete chatati samo s “Prijateljima” ili isključiti opciju “Privatno”.
  • Onemogućite prijenos i ponovno dijeljenje videozapisa u postavkama.
  • Djeca ne bi smjela objavljivati ​​svoje osobne podatke na profilu i u postovima (npr. Dob, puno ime i prezime …).

Najnovije