Sigurnost na internetu

Top 5 savjeta za sigurnost na internetu

Ponekad čak i male stvari čine veliku razliku. Tako je i sa sigurnošću na internetu. Ne morate biti ozbiljni stručnjak ili koristiti mnoštvo programa koji obećavaju veću sigurnost. Dovoljno je pridržavati se jednostavnih savjeta i provesti ih u mjere zaštite za što bolju sigurnost na internetu.

Ako se budete pridržavali bar jednog savjeta s ovog popisa, učinit ćete mnogo za sigurnost vaših podataka i identiteta. Što možete učiniti danas, nemojte ostavljati za sutra!

1. Dvostupanjska autentifikacija

Aktivirajte ju još danas! Kad se prijavite na svoj račun, dobivate dodatni jednokratni kôd na mobilnom telefonu ili generirate dodatni kôd pomoću aplikacije na vašem pametnom telefonu. To značajno smanjuje mogućnost zlouporabe, jer ako netko ukrade vašu lozinku, još uvijek se neće moći prijaviti na vaš račun.

2. Snažna i jedinstvena lozinka

Danas odmah promijenite sve jednostavne lozinke poput lozinki 123456, lozinke vašeg imena i prezimena, lozinku123, godine rođenja itd. I ne upotrebljavajte istu lozinku za sve usluge.

3. Napravite sigurnosnu kopiju podataka (backup)

Izradite sigurnosnu kopiju važnih dokumenata pohranjenih na računalu, pametnom telefonu ili tabletu. Preporučujemo da za sigurnosne kopije koristite medije koji su fizički odvojeni od vašeg računala i mreže, npr. vanjski pogon koji izvadite iz računala nakon izrade sigurnosne kopije. Zašto je važno imati sigurnosnu kopiju?

Vrlo dobar razlog su virusi i razni ransomware koji zaključavaju sve dokumente na računalu i zahtijevaju plaćanje otkupnine, u nekim slučajevima čak i u iznosu od 600 eura. Trenutno je aktualan ransomware virus CTB-Locker koji kruži internetom i koji također može šifrirati datoteke na svim mapiranim mrežnim pogonima i vanjskim pogonima. Trenutno postoje samo dva rješenja za CTB-Locker – ili vraćate sve zaključane dokumente iz sigurnosne kopije ili ih plaćate. Zbog toga je veoma važno na vrijeme izraditi sigurnosnu kopiju i pohraniti je na vanjski uređaj.

4. Isključite javne objave na Facebook-u

Na kartici Postavke – Privatnost, odaberite Prijatelji. To znači da će vaši statusi, fotografije i videozapisi biti vidljivi samo vašim Facebook prijateljima. U postavkama također možete isključiti i pristup svim aplikacijama koje više ne koristite, ne želite koristiti, a dopustili ste im pristup.  Mijenjajte vašu lozinku na Facebooku bar svakih 2, 3 mjeseca.

5. Zaključajte vaš mobitel

Budući da je fizički pristup mobilnom uređaju mnogo lakši, svi pohranjeni podaci također izloženiji. Stoga je neophodno da koristite kôd za zaključavanje SIM kartice i kôd za zaključavanje zaslona ili uzorak na tipkovnici, a za još veću sigurnost PIN ili lozinku.

Najnovije