Koji web preglednik odabrati?

Koji web-preglednik odabrati?

U 21. stoljeću nezamislivo je provesti ijedan dan bez korištenja interneta. Iako postoje aplikacije točno određenih funkcija, i dalje se najčešće koristimo web-preglednikom ili browserom kako bismo pristupili većini sadržaja na internetu.

Svima su nam poznate default verzije web-preglednika koje su karakteristične za svaki operativni sustav – Microsoft Edge za Windowse ili nekadašnji Internet Explorer te Safari za IOS operativne sustave, no sve veći broj ljudi odabire alternative ovim preglednicima iz raznih razloga, a u nastavku teksta nabrojat ću neke od najpoznatijih te njihove prednosti i mane kako biste mogli odabrati optimalni za svoje potrebe.

1. Google Chrome

Najpoznatiji web-preglednik je definitivno Google Chrome. Kao što je vidljivo iz samog imena, Chrome podržava sve Google alate i posjeduje velik broj mogućih dodataka koji olakšavaju iskustvo pretraživanja. Ako ga koristite na Windows uređajima, ima prednost što se tiče brzine pred ostalim preglednicima, no po pitanju sigurnosti nije na prvom mjestu.

Budući da potječe od Google-a, prikuplja znatno veći broj informacija od nekih drugih pretraživača te ga iz toga razloga mnogi zamjenjuju drugim preglednicima. Moguće ga je koristiti i s mobilnih uređaja te se oznake, lozinke i drugo mogu sinkronizirati među uređajima pomoću jednog računa.

2. Mozilla Firefox

Drugi po redu među najpoznatijima je Mozilla Firefox koji je znatno sigurniji od Google Chrome-a, no nije među najbržima. Ako se dvoumite između Chrome i Firefox-a, odredite je li Vam bitnija brzina ili sigurnost te ćete tako lako odabrati. Ovaj preglednik sprema Vaše lozinke lokalno i prikuplja znatno manji broj informacija. Osim toga, blokira većinu skočnih prozora što je korisno pri gledanju filmova i sličnog.

3. Opera

Web-preglednik Opera poznat po tome što ima ugrađen VPN – uslugu koja se u većini drugih slučajeva plaća (iako postoje ograničene besplatne opcije poput Proton VPN-a).

Ovime Vam Opera osigurava sprečavanje praćenja preko interneta. Ovaj browser ima uključene alate društvenih mreža te mogućnost čuvanja baterije koji sprečava pozadinski rad ukoliko ga držite otvorenim dok se bavite nečim drugim. Također, prikuplja manji broj informacija nego Google Chrome.

4. Brave

Brave je jedan od novijih web-preglednika, no brzo je stekao popularnost. Od navedenih je definitivno najsigurniji i najviše ga se može podesiti kako bi pasao svakom korisniku. Većina podešenja odnosi se na razinu sigurnosti koju želite postići te je već ugrađen ad-blocker koji sprečava nepoželjne reklame i skočne prozore.

Brave nudi i statistike kojima pokazuje koliko je reklama i praćenja spriječeno te time ušteđeno vrijeme. Osim toga, privatni mod pretraživanja ovdje je ponuđeno Tor softverom koji je idealan za anonimno pretraživanje te pomoću Duck Duck Go tražilice koja se također fokusira na zaštitu privatnosti korisnika.

Zaključak

Dakle, odabir web-preglednika ovisi za što ćete ga koristiti i koje su Vam karakteristike najbitnije pa je moguće koristiti različite web-preglednike za posao i u osobne svrhe. Dakako, uz svaki je preporučeno koristiti dodatne alate za zaštitu sigurnosti poput antivirusnih softvera koji nude i alate za web-sigurnost te VPN-a koji sprečava praćenje.

Najnovije