Popularan Instagram

Zašto je Instagram toliko popularan?

Instagram je jedna od najkorištenijih društvenih mreža u svijetu. Iako je prisutan već godinama, nedavno bilježi najveću porast u popularnosti. Za razliku od društvenih mreža koje imaju korisnike pretežito neke dobne skupine, Instagram obuhvaća apsolutno sve kategorije.

Kao i kod drugih društvenih mreža, najveći je broj mladih, no njime se također koriste i starije generacije koje ga tek otkrivaju. Od njegovog početka, nekoliko se puta promijenio dizajn stranice, no glavna ideja ostala je ista te je zahvaljujući njoj i nekim dodatnim pogodnostima Instagram osvojio svijet.

1. Instagram se temelji na slikama

Ljudi su vizualna bića i iako neki bolje pamte slušajući, a neki gledajući, ogroman dio informacija primamo osjetilom vida. Velik broj osobnih stavova temeljimo na vizualnome i koliko nam estetika nečega paše oku pa ima smisla da nam je najprivlačnija društvena mreža ona koja se temelji na slikama.

Instagram i slike
Kako smo vizualna bića, prirodno volimo gledati fotografije na Instagramu.

Svatko tko se služi Instagramom zna da je osnova svake objave slika (ili alternativno, video snimak) – tekst je u službi slike i koristi se kako bi nadopunio ono što je prikazano grafički ili fotografski. Upravo zato nam ovakva mreža godi; većina informacija koju dobivamo s Instagrama percipiramo pomoću osjetila vida, kao i druge pojave u svakodnevici. Mozak nam se može odmoriti od pisanog teksta i treba samo upiti informacije sa slike te prepoznati sviđa li nam se estetika fotografije ili ne.

2. Jednostavan je za korištenje

Instagram je od početka u svojoj aplikaciji imao ugrađenu opciju uređivanja slika što ga čini samodostatnom aplikacijom. Da biste objavili nešto na Instagramu, nisu Vam potrebne druge aplikacije – unutar jedne te iste možete fotografirati prizor, urediti fotografiju i objaviti je.

Ovo čini Instagram jednostavnim za korištenje. Također, Instagram je od početka imao ukomponirane filtere koji na zadan način uređuju Vašu sliku, dakle, nije potrebno nikakvo znanje obrađivanja fotografija da biste mogli poboljšati svoju objavu.

3. Umreženost

Instagram ima opcije povezivanja vlastitog profila i objava s raznim drugim društvenim mrežama te nudi opciju reklamiranja. Ovo je idealan način za dopiranje do šire publike velikim proizvođačima jednako kao i mladim poduzetnicima.

Nebrojeno je mnogo umjetnika koji su upravo preko Instagrama stekli svoju popularnost i sagradili brend te danas zahvaljujući njemu uspješno žive svoje snove. Kupovina proizvoda moguća je i bez izlaska iz aplikacije te je time olakšan cijeli proces otkrivanja viđenog.

4. Osobno iskustvo

Instagram objave ne izgledaju kao da su namijenjene ogromnom broju ljudi, već svakoj osobi pojedinačno. Ovime se stvara dojam prisnosti i povezanosti s drugima – nešto što je na drugim društvenim mrežama teško ostvarivo. Instagram pratitelji mogu se činiti poput pravih prijatelja, a neki to i postanu zahvaljujući opciji direktnih poruka unutar Instagrama.

Također, na Instagramu postoje prave male zajednice istomišljenika koji dijele interese i hobije, a glavna ljudska potreba je ona za pripadnošću grupi što pokazuje zašto je Instagram toliko privlačan ogromnom broju ljudi.

Najnovije