Hosting za blog

Koji hosting odabrati za vaš blog?

Ako ste razmišljali o pokretanju vlastitog bloga zasigurno ste se na samom početku upitali barem ovih četiriju pitanja:

  • O čemu bih trebao/la voditi blog?
  • Kakve ću koristi imati od bloganja?
  • Koju domenu koristiti za svoj blog?
  • Gdje i koji web hosting iskoristiti?

Postoji tu još puno više pitanja, ali po svemu sudeći ta su četiri među prvima ili najčešćima. U današnjem postu usredotočit ćemo se na posljednje od gore napisanih pitanja. Stoga ćemo provjeriti kako odabrati najbolji mogući web hosting na kojem će biti postavljen vaš blog.

Kakvu vrstu hostinga odabrati?

O hostingu se ne razmišlja previše. Bez sumnje, najprikladniji će biti zajednički hosting, odnosno onaj na kojem poslužitelj dijeli nekoliko pretplatnika, što cijenu najma čini znatno nižom. Apsolutno nema potrebe za VPS hostingom jer je isti namijenjen zahtjevnijim web lokacijama s velikim prometom, poput velikih internetskih trgovina.

Web Hosting
Za potrebe bloga bit će dovoljan zajednički hosting.

Ako se brinete da će vaš blog sporo raditi na zajedničkom hostingu, vaši razlozi za brigu nisu opravdani. Naime, možete puno učiniti podešavanjem predmemorije na razini aplikacije ili web stranice (o tome će vam više reći pružatelj usluge hostinga). A ako odaberete kvalitetnog pružatelja usluga koji koristi modernu poslužiteljsku opremu s ugrađenim SSD-ovima, korak ste bliže zajamčenoj brzini pri korištenju.

Na što još treba pripaziti?

Već smo spomenuli modernu poslužiteljsku opremu i SSD-ove. Stoga pronađite davatelja usluge hostinga koji se pobrinuo za to i istovremeno vam može pružiti izvrsnu podršku. Informacije o tome najlakše i najbrže možete dobiti putem društvenih mreža i foruma, a naravno možete posjetiti i web mjesto davatelja usluga. Mnogi pružatelji usluga javno objavljuju koju poslužiteljsku opremu koriste, što je definitivno dobar znak, jer vjerojatno to ne bi činili u slučaju da koriste zastarjelu opremu.

Pogledajte i hosting pakete. Budući da želite postaviti blog, trebat će vam mogućnost stvaranja baze podataka. Pazite da odabrani paket to dopušta. WordPress, Joomla, Drupal i slični sustavi za postavljanje blogova ne mogu raditi bez baze podataka jer su to dinamične web stranice koje izvlače podatke iz baze podataka.

Baza podataka

Upravljačka ploča cPanel ili druge preko kojih je moguće instalirati sustav bloga (npr. WordPress) u samo nekoliko koraka sigurno će vam biti od velike pomoći. Prije nego što se odlučite za kupnju web hostinga, pitajte svog davatelja usluga dopušta li to.

Na taj ćete način provjeriti i susretljivost i odziv njegovog tima da pomogne kupcima. Ako vam brzo odgovore, tim očito brzo reagira, što je izuzetno važno kod web hostinga.

Najnovije