Siguran život djece na internetu

Kako pripremiti dijete za siguran život na internetu?

Djecu treba naučiti koristiti se društvenim mrežama sigurno i odgovorno.

Društvene mreže ne samo da donose zabavu, već imaju i neke dobre strane. Dio su računalne pismenosti, razvijaju komunikacijske vještine, potiču kreativnost, grade osjećaj uključenosti u društvo i utječu na stvaranje slike o sebi gradeći mrežu prijatelja online, ali  daju i  važan pristup informacijama.

Naravno, imaju i loših strana, posebno kada je riječ o zlouporabama poput krađe identiteta, izloženosti neprikladnom sadržaju, sextingu, internetskom uznemiravanju, a time i osjećaju isključenosti iz društva. Također postoji pretjerana upotreba interneta koja dovodi do ovisnosti, depresije i povlačenja u sebe.

Bez obzira na mogućnosti i  razne opasnosti, nepobitno je da dijete ne može biti izolirano od društvenih mreža. Stoga ih je bolje naučiti sigurnoj i odgovornoj uporabi istih. Kako to učiniti?

Prvo se morate pravilno educirati o različitim društvenim mrežama koje vaše dijete koristi i naučiti što više o njima. Sve dok dijete nije punoljetno, vi ste kao roditelji odgovorni i za njegove postupke na internetu. Većina društvenih mreža ima dobnu granicu iznad 13 godina, neke iznad 18 godina, a postoje i društvene mreže usmjerene na mlađu djecu (Club Penguin, Snapkidz).

Razgovarajte s djetetom o društvenim mrežama, jer mnogi od njih  dobro ne razumiju moguće posljedice upotrebe. Mogu zaboraviti koliko su lako dostupni njihovi osobni podaci i kome su svi vidljivi. Prilikom izrade profila dobra je ideja unijeti što manje osobnih podataka, postaviti privatnost tako da samo prijatelji mogu vidjeti vaše objave i potvrditi ljude koje poznajemo kao prijatelje.

Budite svjesni da vas dijete promatra dok se koristite društvenim mrežama, baš kao što ćete i vi njega. Vaš je primjer već vrlo važan. Koliko često koristite mobitel za vrijeme ručka dok razgovarate s djetetom ili čak tijekom vožnje? Što objavljujete na društvenim mrežama?

Bitno je da dijete zna da prilikom objavljivanja fotografije pruža i informacije koje možda ne želi dijeliti, poput lokacije ili da na slici postoje ljudi koji nisu dali svoj pristanak za objavljivanje fotografije. Razgovarajte o tome koje su fotografije prihvatljive, a koje nisu namijenjene javnom objavljivanju. Također obavijestite dijete o opasnostima sextinga.

Ako ne želite da vaše dijete nekontrolirano ili previše koristi društvene mreže, u slučaju mlađe djece najbolje je imati pristup internetu s računala u dnevnoj sobi, a također se dogovoriti kada i koliko može koristiti mobitel: npr. nakon završetka školskih obaveza ili  kada vi odredite vrijeme. Također je važno da se i sami pridržavate takvih dogovora i da niste stalno na svojem mobitelu.

Dostupni su i brojni programi za nadgledanje Interneta i mobitela. Stručnjaci savjetuju da pravila ne smiju biti prestroga. Pokušajte pronaći sredinu u kojoj će vaše dijete znati da mu vjerujete, da će donositi dobre odluke i neće vam morati skrivati ​​stvari.

Djeca moraju točno znati što je prihvatljivo na mreži, a što ne. Naučite ih prijavljivati ​​zloupotrebu ili neprikladan sadržaj, blokirati osobu ili izbrisati profil.

Najnovije