Kupnja u online trgovinama

4 hitnih koraka prije kupnje u online trgovinama

Svi znamo taj sjajni osjećaj kad dobijemo obavijest da nas paket čeka u pošti ili kada nam dostavljač zvoni na vrata s dugo očekivanim paketom u ruci.

Međutim, kupnja putem interneta može neslavno završiti ako (prekasno) otkrijemo da smo pali na mrežnog prevaranta i nažalost u tom slučaju ostajemo bez novca i bez plaćenog proizvoda.

Ako ne kupujete od poznatih online trgovina i niste baš sigurni u sigurnost trgovine, svakako biste prije kupnje trebali provjeriti trgovinu. Sa samo četiri jednostavna koraka brzo možete saznati je li riječ o lažnoj internetskoj trgovini.

1. Pronađite što više informacija o trgovini

Tko stoji iza internetske trgovine?  Gdje se nalazi (adresa tvrtke)? Puno je lakše riješiti potencijalne sporove u vezi s tvrtkom u EU. Međutim, ako uopće nema podataka o tvrtki, to je znak za oprez i sumnju.

2. Provjerite informacije o kontaktu

Provjerite kako možete kontaktirati prodavača (telefonski broj za korisničku podršku, e-adresa). Postoji li samo obrazac za poruku i nema drugog kontakta? Također je vjerojatno da će kasnije rješavanje sporova i komunikacija biti otežani.

3. Provjerite domenu

Na http://whois.domaintools.com/ provjerite gdje i kada je domena registrirana i koji su podaci o kontaktima navedeni.

Provjeri domenu
Prije kupnje provjerite gdje i kada je domena registrirana.

Ponekad već možemo zaključiti na temelju tih podataka da nešto nije u redu, npr. internetska trgovina ima dugu tradiciju, a domena je registrirana prije otprilike mjesec dana, ili je za registraciju domene korištena besplatna adresa e-pošte.

4. Jesu li podaci s vaše kreditne kartice osigurani?

Ako ćete plaćati kreditnom karticom, uvijek provjerite prikazuje li se HTTPS u adresnoj traci, što dokazuje da je sigurna veza. To znači da je prijenos podataka o kreditnim karticama šifriran i na taj način skriven od očiju potencijalnih uljeza na mreži.

5. Pripazite na krivotvorene proizvode

Sve krivotvorene trgovine nude proizvode poznatih marki po izuzetno niskim cijenama, svi su proizvodi na skladištu, ali nema podataka o tvrtki koja stoji iza trgovine (naziv tvrtke, adresa, adresa e-pošte). Internetske trgovine krivotvorenih proizvoda zapravo će vam poslati proizvod, ali to ne garantira da ćete ga dobiti. Ili ćete dobiti lošu kopiju, ili ćete dobiti nešto sasvim drugo. Pripazite se ponuda koje zvuče i izgledaju predobro da bi bile istinite.

Krivotvorine se na carinama zaplijene i unište, a u nekim slučajevima čak i kupac plaća kaznu ili mora platiti troškove uništavanja. Možete čak primiti krivotvoren proizvod, ali obično će biti jako loše kvalitete. Međutim, nemate mogućnost pritužbi, jer je u ogromnoj većini slučajeva riječ je o kupnji od kineskog prodavača, a europsko potrošačko zakonodavstvo ne ide tako daleko.

Jednom kad padnemo na sumnjive ponude i prebacimo novac trgovcu izvan Europske unije, ostat će nam vrlo malo manevarskog prostora. Zato je najvažnije temeljito provjeriti online trgovca i pronaći što više informacija prije nego što obavite kupnju! Uz nekoliko minuta istraživanja, možete uštedjeti puno živaca i nepotrebnih troškova.

Najnovije