Domena za blog

Koju domenu odabrati za vaš blog?

Blogging je više nego sjajan hobi. Njime autor stječe iskustvo u pisanju, uči postavljanje i upravljanje vlastitom web stranicom, povezuje se s drugim blogerima, a možda i s poslovnim partnerima. Uz to, svojim se „proizvodom“ može pohvaliti na razgovoru za posao, što zasigurno pokazuje marljivost, volju za stjecanjem novih znanja, a često i kreativnost. Mnogi blogeri također imaju blagodati na financijskom polju, a neki od njih čak uspiju pretvoriti pisanje bloga u pravi posao.

Ako i vi razmišljate o tome da se upustite u blogerske vode, možemo vas samo potaknuti na to. To će biti težak početak, ali kad steknete naviku redovito objavljivati ​​zanimljive sadržaje, postat će jako zabavno i puno lakše. S vremenom će i bloganje postati profitabilno.

Izbor bloga i naziva domene

Na početku ćete morati odlučiti na koju ćete domenu smjestiti svoj blog. Morat ćete uzeti u obzir i naziv domene i samo proširenje.

Što se tiče imena domene, imajte na umu sljedeće:

  • naziv domene trebao bi biti kratak,
  • bez brojeva,
  • ako je moguće, izbjegavajte minuse ili crtice,
  • budite što originalniji i kreativniji pri odabiru imena.

Naziv domene trebao bi predstavljati vas, vaš interes, vaš hobi. Neka predstavlja ono o čemu ćete pisati na blogu. Pritom, imajte na umu činjenicu da s vremenom možete proširiti svoje područje interesa. Stoga nemojte odabrati usko ciljano ime na koje ćete se ograničiti. Radije se odlučite za nešto općenitije što će vam omogućiti da lako proširite područje.

Izbor sufiksa bloga i domene

Odabrali ste ime domene, ali sada je vrijeme da provjerite je li ime uopće dostupno za registraciju. Naravno, morat ćete odabrati i sufiks domene. Niste sigurni koju odabrati? Izbor će prvenstveno ovisiti o tome kome će vaš blog biti usmjeren.

Sufiksi domene za blog

Ako namjeravate postaviti blog na hrvatskom jeziku, nećete morati puno razmišljati. Preporučujemo jednu od sljedeće dvije mogućnosti:

  • .HR domena – nacionalna domena Slovenije koja je kod nas vrlo prepoznatljiva i pouzdana.
  • .BLOG domena – tematska domena koja posjetiteljima odmah govori da je to blog.

Razmišljate o postavljanju bloga na engleskom? Tada imate mnogo više mogućnosti pri odabiru proširenja domene. Možete se odlučiti za već spomenuto .BLOG proširenje, kao i za mnoge druge tematske domene i, naravno, generičke.

Evo nekoliko opcija koje će vam pomoći da se odlučite:

  • .COM / .NET domena – generičke domene koje su vrlo dobro poznate web korisnicima. Sufiks .COM daleko je najčešće registrirani sufiks na svijetu, jer trenutno ima više od 135 milijuna registracija. Sufiks .NET zauzeo je peto mjesto s više od 14 milijuna registracija.
  • Domena .GURU / .PRO / .NINJA – tematske domene koje ukazuju na to da se dobro poznajete u određenom polju. Sve navedene sufikse domene možete kombinirati s imenom domene da biste stvorili maštovite fraze.
  • Domena .LIFE / .LIVE – još dvije tematske domene, posebno pogodne za blogere koji se usredotočuju na životnu mudrost, zdrav način života i slično.

Za kraj, objavljujte zanimljiv sadržaj na vašem blogu i kroz neko vrijeme privući ćete sve više čitatelja koji će možda s vremenom postati vaši kupci ili čak poslovni partneri. Sretno!

Autronic