Zaščita Wordpress stranice

5 koraka za zaštitu WordPress web-stranice

WordPress je najpoznatija usluga za kreiranje Internet stranica i blogova – skoro polovica postojećih web-stranica napravljena je ovim putem. Radi se o besplatnom softveru kojim se može svatko služiti bez da ima prethodno znanje o programiranju. Pomoću WordPressa možete kreirati blogove svih vrsta i tema; od online trgovina do društvenih mreža i foruma, a pomoću njega su napravljene i stranice Microsofta. No, je li WordPress u potpunosti siguran i što možete učiniti kako za zaštitu svoje web-stranice?

Iako je istina da svake godine stotine tisuća web-stranica nastalih uz pomoć WordPressa budu hakirane, to se ne događa zbog mana WordPress softvera. Zapravo, većini stranica koje su hakirane, to se dogodilo zbog neredovitog ažuriranja i promjene lozinki. Stoga u nastavku pročitajte popis savjeta kako održati svoju web-stranicu napravljenu uz pomoć WordPressa sigurnom.

1. Proširenja (ekstenzije)

Ako na stranici koristite puno proširenja, svaka ekstenzija je dodatna mogućnost provale. To ne znači da ne biste uopće trebali koristiti ekstenzije već da je dobro pričekati neko vrijeme da se eventualne pogreške u ekstenzijama poprave i tek onda proširiti svoju web-stranicu.

2. Sigurni  „WordPress hosting“

Takozvani website hosting igra važnu ulogu u sigurnosti – radi se o mjestu koje sprema i omogućuje korištenje svih materijala vezanih za stranicu. U ovom slučaju, važno je odabrati dobar website hosting proizvod. Iako tehnički možete koristiti svoj virtualni privatni server (VPS) za hosting, puno je jednostavnije uložiti u tuđi proizvod, pogotovo ako se ne bavite programiranjem.

3. Ažuriranja

Važno je redovno ažurirati WordPress, plugin-ove i teme te novije verzije PHP-a jer s ažuriranjima, starije verzije PHP-a prestaju biti sigurne. Ne samo to, nego će vaša web-stranica puno brže funkcionirati ako koristite novije verzije – brža WordPress stranica biti će više rangirana u pretraživanju. Ažuriranja postoje s razlogom – u svakoj novoj verziji ispravljene su neke pogreške koje su pri korištenju detektirane.

Iako se neki boje ažuriranja jer smatraju da će im se web-stranice poremetiti, činjenica je da najviše web-stranica propadne zbog bug-ova koje bi se moglo izbjeći s novom verzijom softvera.

4. Lozinke

Kao i kod svega vezanog uz Internet ili računala, važno je pametno koristiti korisnička imena i lozinke. Ne samo da lozinka za pojedinačnu web-stranicu ne smije biti jednostavna, već nikako ne biste trebali koristiti istu lozinku za više web-stranica. Pritom je korisno instalirati neku vrstu password generator-a koji sam stvara snažne lozinke te koristiti sigurnu ekstenziju koja pamti i automatski ispunjava lozinke i korisnička imena.

5. WordPress sigurnosni plugin

Postoje razni programi koji na više načina osiguravaju sigurnost Vaše WordPress stranice. Unutar sebe uključuju generiranje i redovnu izmjenu snažnih lozinki, pretragu za zlonamjernim softverima („malware“), dvofaktorsku autentifikaciju, reCAPTCHA usluge i sigurnosne stijene („firewall“) koje služe kao prepreka između računala i hakera.

Da zaključimo, WordPress je vrlo dobar program za kreiranje web-stranica, a činjenica da se računalni div poput Microsofta njime služi, govori Vam o kvaliteti same usluge. Postoji još mnogo dodatnih koraka za zaštitu svojih web-stranica, no ovi su obavezni ako brinete o sigurnosti i ne smijete ih preskočiti.

Najnovije