Koristenje interneta na odmoru

Sigurno korištenje interneta na odmoru

Ako vam je potreban pristup internetu tijekom putovanja i na godišnjem odmoru, obično su vam dostupne neke od sljedećih opcija:

  • korištenje javnog računala (cybercafe, knjižnice itd.),
  • korištenje javno dostupne bežične mreže,
  • korištenje mobilnog interneta.

No, prije nego što počnemo koristiti Internet, moramo biti svjesni potencijalnih posljedica, jer nisu sve mogućnosti jednako sigurne.

1. Korištenje javnog računala

Budući da koristimo računalo koje nije pod našom kontrolom, moramo biti svjesni da računalo može sadržavati viruse . Korištenje zaraženog računala znači da netko može imati pristup svim podacima koje unesemo, na svim web stranicama koja posjetimo može zabilježiti svaki pokret tipkom i mišem (zamislite to kao  da prilikom korištenja računala netko sjedi pored vas i promatra svaki vaš potez).

Pri korištenju javnih računala savjetujemo vam da nigdje ne unosite vaše osobne podatke i lozinke, prijavljujete se u poštanski pretinac e-pošte, društvene mreže, itd. Ako samo želite čitati vijesti i slijediti vremensku prognozu, javno dostupna računala su savršeno prikladan izbor.

2. Korištenje javno dostupne bežične mreže (WIFI)

Javne bežične mreže često su dostupne u turističkim mjestima i zračnim lukama, koje su dostupne besplatno (obično na određeno vrijeme) ili uz naknadu. Ova je mogućnost pristupa mnogo sigurnija od korištenja javno dostupnih računala jer koristimo vlastita računala ili smartphone. U ovom se slučaju, međutim, može dogoditi zloupotreba prilikom prijenosa podataka putem mreže.

Ako bežična pristupna točka nije dovoljno sigurna (najbolje je pretpostaviti da nije), mrežni će se promet presresti. To znači da stranac može nadgledati sav naš mrežni promet (zamislite da se sav mrežni promet između vašeg računala na Internetu istovremeno šalje i na tuđe računalo na drugoj strani zračne luke).

Morate biti posebno oprezni kada se radi o  Ad-hoc bežičnim mrežama, a to je obično bežična mreža koju je stvorila osoba na svom računalu. U slučaju ad-hoc mrežne veze, obično se povezujete izravno na bežično mrežno sučelje na prijenosnom računalu treće strane. Takve se mreže obično prikazuju s malo drugačijom ikonom, ali mogu biti predstavljene i kao službene mreže.

Zaštita od presretanja mrežnog prometa je uporaba šifrirane veze (SSL, VPN, SSH itd.). Čak i ako netko presreće mrežni promet, neće vidjeti sadržaj komunikacije jer je šifriran.

Međutim, moramo biti svjesni da neke internetske usluge koriste sigurnu vezu samo prilikom prijave u sustav, tj. prilikom unosa korisničkog imena i lozinke, te nakon prijave prijavljuju na nešifriranu vezu. To znači da napadač i dalje može dobiti pristup našem profilu (obično presretanjem nekodiranog kolačića za autentifikaciju). Samo sigurnom vezom čak i nakon prijave možemo biti sigurni od takvih napada.

Za korisnike pametnih uređaja: Umjesto pregledavanja, radije pristupajmo korisničkim računima putem aplikacija. Oni sami po sebi djeluju na šifriranom priključku.

Također obratite pažnju na sva upozorenja o certifikatima. U slučaju da preglednik prijavi probleme s certifikatima kada posjetite web mjesto, savjetujemo vam da ne nastavljate pregledavati jer to također može značiti napad presretanjem mrežnog prometa.

3. Korištenje mobilnog interneta

Najsigurnije korištenje Interneta na putu ili u inozemstvu je upotreba mobilnog interneta (GSM, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA). Za razliku od druge dvije mogućnosti, u praksi još uvijek nismo otkrili napade na ovu vrstu veze. Nedostatak je, međutim, da takva upotreba nije besplatna.

Osobito ako mobilni internet koristimo putem roaminga u inozemstvu (korištenje SIM kartice domaćeg operatora) možemo stvoriti prilično velike troškove. Međutim, u mnogim zemljama možete kupiti unaprijed plaćenu SIM karticu od lokalnog mobilnog operatera, što može značajno smanjiti troškove korištenja Interneta.

Najnovije