Pomoč starijima

Kako pomoći starijima u korištenju računala i interneta?

Pripremili smo nekoliko trikova i savjeta kako pomoći bakama i djedovima u početnoj upotrebi računala i interneta.

Strpljivo i ustrajno

Kada radite sa starijim osobama, bakama i djedovima ili roditeljima, morate koristiti malo prilagođeniji pristup. Većina starijih osoba nikada nije bila u kontaktu s računalom. Naučiti koristiti računalo za njih je potpuna novost.

Pokušajte ih što više opustiti i smiriti kako bi izgubili strah i započeli učiti potpuno otvorene glave.

Trebate biti strpljiviji kada im objašnjavate ili pomažete. Objasnite im sporije i dovoljno jasno. Važno je da vas baka i djed razumiju, stoga objašnjenje treba biti jednostavno i ilustrirano primjerima iz stvarnog života. Također ćete morati ponoviti mnoge stvari nekoliko puta. Budite ustrajni.

Izvršite osnovne postavke

U prvim koracima najviše ćete pomoći bakama i djedovima postavljanjem računala za jednostavniju uporabu.

Provjerite imate li sve potrebne postavke, kao što su razlučivost zaslona, ​​veličina ikone, povećalo, čitač i slične stvari, koje možete prilagoditi fizičkim problemima starijih osoba: Na primjer, ako im se ruke tresu kad koriste miš, postavite sporiju brzinu miša , ako imaju problema s vidom, promijenite razlučivost slike na zaslonu itd.

U svom omiljenom pregledniku postavite oznake ili omiljene web veze koje bake i djedovi najčešće koriste.

Također, pobrinite se da pravilno zaštitite svoje računalo instaliranjem antivirusnih programa i vatrozida, koje također redovito ažurirate. Sigurnost treba postaviti tako da automatski skenira ne samo web stranice već i e-poštu.

Ako ćete koristiti bežični pristup Internetu (Wi-Fi), postavite sigurnu lozinku na usmjerivaču kako biste spriječili druge u tom području da se povežu s vašim internetom. Ako se pokaže korisnim, možete ograničiti i web stranice koje korisnici mogu posjećivati ​​na usmjerivaču.

Naučite ih kako postupati s osobnim podacima

Objasnite svojim bakama i djedovima kako postupati s osobnim podacima. Recite im da koriste različite lozinke za registraciju različitih korisničkih računa. Lozinke treba držati u tajnosti i često ih mijenjati. Neće biti suvišno ponoviti savjete za sigurnu internetsku kupnju.

Također preporučujemo proširenje u popularnom pregledniku nazvanom AdBlock. To je besplatni program za blokiranje oglasa koji koristi više od 50 milijuna ljudi i blokira sve dosadne oglase, zlonamjerni softver i praćenje. Tako će vaši baka i djed moći izbjeći skočne oglase s niskim cijenama na raznim torbama ili zaradu od lutrije od milijun dolara.

Daljinska pomoć

Najbrže rješenje je preuzimanje besplatnog softvera TeamViewer na računalo i na računalo djedova i baka.

TeamViewer je program koji vam omogućuje upravljanje računalom na koje se povezujete putem Interneta. To može biti vaše računalo kod kuće ili na poslu ili računalo nekoga kome želite pomoći na daljinu. Korisnici oba računala mogu raditi istovremeno. Dostupan je u besplatnom obliku i jednostavan je za upotrebu.

Najnovije